Årets ljushuvud

2018-05-07

Donglei Chens doktorsavhandling The Origin of Tooth Replacement. Three-dimensional Synchrotron Histology Visualizes the Dental Development of Silurian Stem Osteichthyans tilldelas priset "Uppsala Photon Science Award", även känt som "Årets Ljushuvud", för årets bästa doktorsavhandling inom fotonvetenskap vid Uppsala universitet. Donglei Chens världsunika forskning använder synkrotronmikrotomografi för att tredimensionellt avbilda och 'dissikera' käkbenens mikrostruktur hos 425 miljoner år gamla fossil av de äldsta kända benfiskarna. Detta tillåter henne att rekonstruera tandgarnityrets utvecklingshistoria hos individen.

Donglei kommer att motta priset vid "Fotonens dag" den 17 maj kl 11-15 i rum 80101 på Ångströmlaboratoriet.

Hon kommer i samband med detta att hålla ett föredrag om sin forskning.