Infektionbiologi hos ryggradslösa djur – Söderhäll lab

Vi arbetar med medfödda immunprocesser hos ryggradslösa djur främst kräftdjur och jämför dessa reaktioner med de som finns beskrivna hos högre djur. Ett exempel är den s.k. melaniseringsreaktionen som finns hos nästan alla organismer, växter som djur, och det är främst i kräftdjur och insekter som denna reaktion har studerats ingående. Vi arbetar med molekylära och cellbiologiska metoder och undersöker hur mikroorganismer, svampar, bakterier och virus interagerar med kräftor som värddjur. En viktig process som vi studerar är hur blodkroppsbildande stamceller utvecklas till mogna blodkroppar och hur denna process påverkas av olika infektioner. Om du vill veta mer om blodkroppsbildningen läs här.
Melanisering

Melaniseringen som resulterar i bildandet av brun-svarta pigment är en betydelsefull försvarsreaktion och de produkter som bildas har anti-mikrobiella egenskaper.
Infektionsbiologi

Vi undersöker hur svampar och bakterier infekterar kräftdjur, samt deras virulensfaktorer. Vi har isolerat och studerat peptider från kräftdjur som dödar svampar och bakterier.
Blodkroppsbildning

Blodkroppar är avgörande för att förhindra att mikrober skadar ryggradslösa djur. Vi studerar hur bildningen av dessa blodkroppar regleras på molekylär nivå, och har upptäckt cytokiner som påverkar processen.
Antibiotika som miljöförorening

Antropogena antibiotika finns som förorening i naturliga vattenmiljöer. Vi undersöker effekter av antibiotika på kräftors naturliga bakterieflora, deras immunförsvar och mottaglighet för svamp- och bakteriesjukdomar.
Våra finansiärer

Vår forskning finansieras av Vetenskapsrådet, Formas och Carl Tryggers stiftelse.
För studenter

Om du vill göra examensarbete (kandidat/master) eller forskningspraktik i vår forskargrupp kontakta Irene Söderhäll.
Nyhet

Läs vår senaste artikel om single-cell transcriptome i hematopoietiska celler här.