Träffa våra forskare på Scifest!
2020-03-02
Den 5-7 mars arrangerar Uppsala Universitet och SLU vetenskapsfestivalen Scifest på Fyrishov. Många forskare från Institutionen för Organismbiologi kommer att vara där.
Den 5:e och 6:e mars är Scifest öppet för skolor och på lördagen den 7:e mars är det öppet för allmänheten.
Forskare från IOB kommer bland annat att visa hur man studerar fossiler, hur du mixtrar med zebrafiskens genom med CRISPR, lära dig mer om miljögifter och visa dig svamparnas värld.
Läs en intervju med våra forskare i miljötoxikologi och se en film om vad du kan få se på Scifest.
Läs mer om Scifest på Scifest.se
Nyheter
-
ERC-anslag till forskning om svampar och skelett
2023-11-23
Aaron Vogan och Sophie Sanchez får Europeiska forskningsrådets konsolideringsbidrag. Foto: Privat Aaron Vogan, forskare vid institutionen för organismbiologi och Sophie Sanchez, universitetslektor vid samma institution tilldelas var sitt ERC Consolidator Grant. Anslagen går till projekt om svampars dna och skelettets utveckling.
-
Den starka obehagskänslans plats i hjärnan hittad
2023-11-07
Forskare har identifierat en ny nervcellskrets i hjärnan som vid aktivering ger upphov till stark obehagskänsla. Genom upptäckten kan de också för första gången visa att subtalamus, en struktur i hjärnan som kontrollerar viljestyrda rörelser, även kan spela en roll i utvecklande av depression. Resultaten kan leda till bättre behandling vid Parkinsons sjukdom. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports.
-
Forskare från IOB med i Historien om Sverige
2023-11-06
Forskaren Helena Jankovic Malmström och professor Mattias Jakobsson är båda med i programmet "Historien om Sverige" på SVT.
-
En trilobits sista måltid avslöjad
2023-09-29
Till vänster: Trilobiten Bohemolichas incola letar föda ögonblicket innan den begravs i ett gyttjeskred. Illustration: Jiri Svobodas. Till höger: Samma trilobit med bevarat maginnehåll. Bild: Valéria Vaškaninová. From Kraft et al. Nature (2023). En 465 miljoner år gammal trilobit med bevarat maginnehåll har gjort att forskare för första gången kunnat studera matvanorna hos ett av de vanligaste och mest välkända fossila ryggradslösa djuren. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskiften Nature och har letts av forskare vid Uppsala universitet.
-
Linnémedaljen har tilldelats Mattias Jakobsson
2023-09-19
Professor Mattias Jakobsson har tilldelats Uppsala universitets Linnémedalj för 2023.
-
Tobias Andermann och Mattias Jakobsson fick pris från Kungliga Vetenskaps-Societeten
2023-09-01
Kungliga Vetenskaps-Sociteten i Uppsala har delat ut sina priser för 2023. Bland pristagarna finns två personer från IOB.
-
Nya rön om européers genetiska historia
2023-08-11
Exempel på ungefär 6000 år gammal keramik från den jordbrukande Lublin-Volhynian-kulturen, Książnice 2, Polen. Foto: Stanisław Wilk I en ny dna-studie förfinas bilden av hur olika grupper under den europeiska stenåldern blandades, men även hur vissa grupper av människor var isolerade. Studien har utförts av forskare vid Uppsala universitet tillsammans med ett internationellt forskarlag som tagit fram nya genetiska data från 56 central- och östeuropeiska individer från stenåldern.
-
Center för människans förhistoria får forskningsanslag från Vetenskapsrådet
2023-06-22
Fem forskningsmiljöer vid Uppsala universitet får bidrag i Vetenskapsrådets excellenssatsning. Det handlar om nyskapande forskning kring vikingatiden, livets kemi, geometri och fysik, extrema klimathändelser och människans förhistoria. Människans förhistoria är ett center som drivs av forskningsprogrammet Människans evolution.
-
Torftig livsmiljö för suggor påverkar kultingarnas arvsmassa
2023-05-23
Forskarna såg påverkan i hjärnan hos kultingar till suggor som levt i ostimulerande och obekväma förhållanden. Foto: Getty images I en ny studie har forskare från Uppsala universitet tillsammans med internationella kollegor undersökt vilka avtryck en torftig livsmiljö för suggor lämnar på nästa generation. Grisarna i studien föddes upp i Brasilien och hölls enligt uppfödningsstandard i landet. Suggornas obekväma och ostimulerande miljö förde med sig flera olika typer av förändringar i epigenomet hos avkomman.
-
Mikael Thollesson i UppTalk Weekly
2023-05-12
Mikael Thollesson har medverkat i UppTalk Weekly och pratat om utforskning av okända svampdjur i havet. Se samtalet nedan.
-
Grzegorz Niedzwiedzki med i P4-dokumentär
2023-05-08
Forskaren Grzegorz Niedzwiedzki har medverkat i en dokumentär som heter "Dinosauriejägaren" från Sveriges Radio P4.
-
MIkael Thollesson i UppTalk Weekly
2023-04-12
Mikael Thollesson kommer att vara med i samtalsserien UppTalk weekly den 18 april mellan 12:00 och 12:30. Samtalet sänds live på Youtube.
-
Forskare: Madagaskars biologiska mångfald akut hotad
2022-12-05
Lemurer är ett släkte primater som är unika för Madagaskar. Foto/bild: Tobias Andermann Madagaskar uppvisar en enorm biologisk mångfald där de flesta växt- och djurarterna inte finns någon annanstans på jorden. Men det rika livet på ön är akut hotat och nu måste regeringar och miljöorganisationer hjälpa till och bevara mångfalden i samarbete med, och till gagn för, landets befolkning. Detta skriver forskare från över 50 olika organisationen och lärosäten i tidningen Science.
-
Uppsala universitet leder nytt EU-projekt om psykisk hälsa
2022-11-30
För att bättre förstå vad det är som gör att vi drabbas av psykisk ohälsa behövs mer kunskap om individers biologiska bakgrundsfaktorer. Uppsala universitet kommer att koordinera ett stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt med 15 olika partners som ska stärka kunskapsläget på området. Projektet startar i december och finansieras av EU-programmet Horizon Europe.
-
Dna-sekvens hjälper förståelse för uppkomsten av käkar
2022-11-28
Regulatoriskt dna-sekvens som finns bevarad i käkförsedda ryggradsdjur märker käkledscellerna (magenta) i bakgrund av brosk och blodkärl (grönt) i huvudet hos levande zebrafiskyngel, sett underifrån. Foto/bild: Laura Waldmann Forskare vid Uppsala universitet har upptäckt och karakteriserat en dna-sekvens som finns hos ryggradsdjur med käkar, till exempel hajar och människor, men som saknas hos käklösa ryggradsdjur, till exempel nejonögon. Det här dna:t är viktigt för utformningen av käkledsytorna redan under embryoutvecklingen.
-
Genetisk variation skapas i svampsporer
2022-11-15
En så kallad häxring. Forskarna har utnyttjat dess tillväxtsätt för att undersöka genetisk variation i svampar.
Foto/bild: Markus HiltunenDen mesta av en svamps genetiska variation uppkommer i de ganska kortlivade svampsporerna. I mycelet, som svampen tillbringar den absolut största delen av sin livscykel som, skapas inte alls lika mycket variation. Det visar forskare från Uppsala universitet i en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
-
Stora rovdinosaurier funna i Skåne
2022-10-13
En del av en käke från en av dinosaurierna forskarna hittat i Norra Albert. Fyndet är drygt 200 miljoner år gammalt. Foto/bild: Grzegorz Niedzwiedzki Drygt 200 miljoner år gamla fotavtryck av stora rovdinosaurier, liksom skelett från både dinosaurier, andra djur och växtfossil har hittats i lertäkten Norra Albert i norra Skåne. Fynden överraskade forskarna då de visar på att köttätande dinosaurier av den hör storleken fanns långt tidigare än vad som hittills varit känt.
-
Uppsalaexpedition till Grönland gör spektakulärt fossilfynd
2022-09-29
Här är hela teamet på utgrävningsplatsen. Från vänster: Alex Chavanne, Grzegorz Niedzwiedzki, Per Ahlberg, Henning Blom, Martin Qvarnström och John Marshall. Efter en mycket framgångsrik forskningsexpedition till Grönland är mer än 200 kilo fossilmaterial på väg till Uppsala. ”Våra fynd kommer att revolutionera bilden av landryggradsdjurens tidiga evolution”, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi och expeditionens ledare.
-
Världens äldsta hjärta funnet i pansarhaj
2022-09-28
Med hjälp av avancerad röntgenteknik har de inre organ hos pansarhajsfossil i den här kalkstensklumpen kunnat studeras. Foto/bild: Curtin University Hur djur som levde för hundratals miljoner år sedan var uppbyggda invärtes är något forskare för det mesta får gissa sig till eftersom inälvor ruttnar bort. Men i 380 miljoner år gamla fossil från pansarhajar har forskarna nu hittat ytterst välbevarade hjärtan, magsäckar, levrar och tarmar.
-
Svampar viktiga i sötvattensmiljöernas ekosystem
2022-09-21
Löven som faller i bäcken koloniseras snabbt av svampar som bryter ner dem och gör näringen tillgänglig för andra organismer i vattendraget. Foto/bild: Getty Images Tillgång till sötvatten är helt nödvändigt för vår överlevnad. Utan det lider vi brist på dricksvatten, fisk att äta och möjlighet att bevattna åkrar. Sjöar, floder och pölar är dessutom hem för otaliga arter. Men hur de här känsliga ekosystemen är uppbyggda är inte helt känt.
-
Video som handlar om Ancient DNA
2022-06-20
Arbetet kräver minutiösa förberedelser i form av speciella renrumsoveraller, masker och handskar för att minska föroreningsrisken. Foto/bild: Marcus Holmqvist Idag kan avancerad dna-teknik hjälpa oss förstå hur människor och folkgrupper levde och interagerade för tusentals år sedan. Följ med in i Uppsala universitets Ancient DNA-laboratorium, som sätter ljus på forntida kvarlevor.
-
Lyssna på Per Ahlberg i forskarpodden
2022-03-25
Ventastega - en tetrapod som levde under devontiden i vad som nu är Lettland. Foto/bild: Pavel Beznosov För knappt 400 miljoner år sedan kravlade en grupp fiskar upp på land och gav upphov till de fyrbenta ryggradsdjuren. Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi, har länge forskat om de här varelserna som kallas tetrapoder och är alla groddjurs, reptilers, fåglars och däggdjurs gemensamma förfäder.
-
ERC-anslag till Fabien Burki
2022-03-18
Europeiska forskningsrådet (ERC) delar ut 313 nya ERC Consolidator Grants i 24 olika länder. Bland mottagarna finns två forskare vid Uppsala universitet: Maria Tenje och Fabien Burki. Dessutom delas ett ERC Starting Grant ut till Ingela Lanekoff.
-
350 år gammalt skelett i stenåldersgrav
2022-02-28
Överkäke och tand från det 350 år gamla skelettet som tidigare hittats i en stenåldersgrav i Amoreira i Portugal, och som har analyserats biomolekylärt. Foto/bild: Rita Peyroteo Stjerna En man som begravts i en stenåldersgrav i Amoreira i Portugal, levde för bara 350 år sedan och kom från Afrika. Det har forskare från Uppsala universitet och Universidade de Lisboa upptäckt när de undersökt lämningar från stenåldersgraven. Genom att använda biomolekylär arkeologi, modern dna-teknik och historiska skrifter, har forskarna kunnat ringa in åldern på skelettet och mannens ursprung.
-
Dinosauriernas tidevarv slutade på våren
2022-02-24
Jättemeteoriten som utrotade alla dinosaurier utom fåglarna slog ned under våren. Det har ett internationellt team av forskare kommit fram till genom att undersöka tunnsnitt, högupplösta synkrotronröntgenbilder och kol-isotoper från ben av fiskar som dog mindre än en timme efter meteoritnedslaget. Teamet presenterar nu sina resultat i tidskriften Nature.
-
Exponering för kemikalieblandningar under graviditet kopplas till försenad språkutveckling
2022-02-18
Dagens riskvärderingssystem för kemikalier räcker inte för att upptäcka påverkan av kemikalieblandningar. Det visar en ny studie, som gjorts inom ramen för EU-projektet EDC-MixRisk och nu publiceras i Science. Genom att sammankoppla befolkningsstudier med experiment i cell- och djurmodeller kunde forskarna stärka en misstänkt risk för barns språkutveckling och utveckla nya principer för riskvärdering.
-
Tidigare okänd dinosaurievärld funnen i Polen
2022-01-14
Det 199 miljoner år gamla fotavtrycket av en tvåbent rovdinosaurie är så välbevarat att till och med detaljer som klor och skinn kan urskiljas. Foto/bild: Grzegorz Niedzwiedzki Vad som kan vara den största ansamlingen av dinosauriefotspår i Europa hittades sommaren 2021 i en lertäkt i Borkowice i Polen. Flera hundra mycket välbevarade avtryck av minst sju olika dinosauriearter påträffades. Och mycket mer finns att finna, menar forskarna.
-
Miljontestamente till mykologiforskning vid Uppsala universitet
2021-11-17
Vid Uppsala universitet pågår forskning både om svamparnas diversitet (släktskap mellan olika svampgrupper) och om svamparnas ekologi. På bilden: falska oätliga honungschampinjoner. Foto/bild: Getty Images Tack vare en donation på över 10 miljoner kronor från två privatpersoner kommer en ny stiftelse, ”Lennart och Kerstin Holms stipendiefond för mykologisk forskning” att bildas. Det här får stor betydelse för svampforskningen vid Uppsala universitet, som fördjupar sig i systematik, ekologi och evolutionsbiologi.
-
Mattias Jakobsson intervjuad i Rektorspodden
2021-11-08
-
Fossila fotspår visar fotens utveckling
2021-10-18
De äldsta kända fotspåren av förmänniskor har hittats på Medelhavsön Kreta och är minst sex miljoner år gamla, enligt ett internationellt team av forskare från Tyskland, Sverige, Grekland, Egypten och England. Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports och leds av leds av Uwe Kirscher och Madelaine Böhme vid universitetet i Tübingen.
-
Matvanornas betydelse för moderna hajars uppkomst
2021-10-18
Tidslinje över håbrandsartade och gråhajsartade hajar under de senaste 83 miljoner åren. Foto/bild: José Vitor Silva Tillgången på byten och förmågan att anpassa sig till förändrade miljöer har haft avgörande betydelse i hajarnas utveckling. En studie där över 3 000 hajtänder analyserats ger ny inblick i hur dagens hajgrupper uppkom. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.
-
Filippinsk folkgrupp har mest denisova-dna
2021-08-16
Fältarbete på ön Luzon, i samband med studien. Foto/bild: Ophelia Persso Den filippinska etniska folkgruppen Ayta magbukon har den högsta uppmätta andelen gener från vår utdöda släkting denisovamänniskan. Det visar en ny studie ledd från Uppsala universitet. Denisovainslagen överträffar med råge den hos folkgrupper i Papua Nya Guinea som tidigare hade rekordet. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.
-
Bakterie som misstänks ge sjukdom hos människa hittad hos svenska fladdermusfästingar
2021-08-09
Den kortbenta fladdermusfästingen Carios vespertilionis tillhör familjen mjuka fästingar och föredrar generellt fladdermöss framför människor. Foto/bild: Peter Wilhelmsson Den kortbenta fladdermusfästingen är en ganska vanlig blodsugare på fladdermöss i Sverige och det händer ibland att den också biter människor. I en ny studie beskriver forskare från Uppsala universitet och Linköpings universitet hur de funnit en art av borrelia hos fladdermusfästingar som de misstänker framkallar sjukdom hos människa. Det här är första gången arten påträffats i Sverige.
-
Ny skalbagge funnen i fossilt bajs från förmodad dinosauriesläkting
2021-07-02
Silesaurus opolensis är en nära släkting till dinosaurierna, hjälpte forskarna att samla in och bevara skalbaggarna genom att svälja dem i massor för 230 miljoner år sedan. Foto/bild: Małgorzata Czaja Den nya skalbaggsarten Triamyxa coprolithica är den första insekten någonsin att bli vetenskapligt beskriven från en koprolit (fossilt bajs). Ett hungrigt djur, förmodligen dinosauriesläktingen Silesaurus opolensis, hjälpte forskarna att samla in och bevara skalbaggarna genom att svälja dem i massor för 230 miljoner år sedan. Forskningen publiceras i tidskriften Current Biology.
-
Komplett dna från 35 000 år gammal kvinna klarlagt
2021-05-19
Genomet från skallbenen från kvinnan Peştera Muierii 1 visar att hon är en föregångare till de jägare-samlare-grupper som levde i Europa fram till istidens slut. Foto/bild: Mattias Jakobsson För första gången har man lyckats få fram hela genomet från de 35 000 år gamla skallbenen från kvinnan Peştera Muierii 1, i Rumänien. Nu har en forskargrupp, ledd av Mattias Jakobsson vid institutionen för organismbiologi, klarlagt hennes kompletta dna.
-
Ny studie förklarar hur plastkemikalier kan orsaka lägre IQ
2021-05-19
I en ny studie söker forskarna förklara varför exponering för ämnet bisfenol F under fosterstadiet kan kopplas till lägre IQ vid sju års ålder, Plastkemikalien bisfenol F kan framkalla förändringar i en gen som är viktig för neurologisk utveckling. Det har forskare vid Uppsala universitet och Karlstads universitet upptäckt. Mekanismen kan förklara varför exponering för ämnet under fosterstadiet kan kopplas till lägre IQ vid sju års ålder, ett samband samma forskargrupp tidigare sett.
-
Stort ERC-anslag till forskning om landryggradsdjurens uppkomst
2021-04-22
Per Ahlberg forskar om landryggradsdjurens uppkomst. Här med en fossil käke av den kvastfeniga fisken Polyplocodus – sannolikt en nära släkting till de första tetrapoderna. Foto/bild: Mikael Wallerstedt Uppsala universitet får ett av bidragen när Europeiska forskningsrådet (ERC) nu har fördelat bidrag inom utlysningen av 2020 års ”ERC Advanced Grants”. Uppsalabidraget på 2,4 miljoner euro går till Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi, som forskar om spåren efter våra mer än 360 miljoner år gamla förfäder – de så kallade tetrapoderna – för att förstå mer om landdjurens ursprung.
-
Största dna-kartläggningen av inflyttningsvåg till Filippinerna
2021-03-25
Filippinernas befolkning har byggts upp under 50 000 år, av åtminstone fem stora inflyttningsvågor. Det visar den mest omfattande kartläggningen som har gjorts av de genetiska variationer som finns i Filippinerna. Studien, som har omfattat 2,3 miljoner dna-markörer från ett tusental individer, har letts från Uppsala universitet och antyder att migrationsvågorna till stor del styrts av klimatförändringar.
-
Nya ledtrådar till hur landdjurens benmärg utvecklades
2021-03-03
Bilden visar den uppdelade inre uppbyggnaden av ett ben från den 380 miljoner år gamla lobfeniga fisken Eusthenopteron (vänster) som skiljer sig från den öppna märghålan i tetrapodens överarmsben. Foto/bild: Sophie Sanchez När och hur benmärg utvecklades i de tidiga landlevande ryggradsdjuren är omtvistat inom evolutionsbiologin. Med hjälp av kraftfull röntgenteknik har nu ett internationellt forskarlag, lett från Uppsala universitet, upptäckt att den här evolutionära anpassningen bör ha skett efter klivet upp på land.
-
Miljögifter påverkar grodors barn och barnbarn
2021-02-16
En ny studie visar att bekämpningsmedel kan orsaka effekter som förs vidare till flera generationer grodor. Foto/bild: Giuliano Petreri Det hormonstörande ämnet linuron drabbar inte bara de grodor som utsatts för det som yngel, utan även deras barn och barnbarn. Barnen får en minskad kroppsvikt och sänkt fertilitet. Barnbarnen däremot ökar i kroppsvikt och får en störd ämnesomsättning. Det visar en ny studie av forskare vid Uppsala universitet och Stockholms universitet.
-
Långvarig stress orsakar genförändringar i kycklingar
2020-11-13
Forskarna har sökt efter tecken på hur långvarig stress kan påverka kycklingarnas gener, så kallade epigenetiska förändringar. Foto/bild: Matton Hur kan man mäta stress hos djur? Forskare från bland annat Uppsala universitet har nu funnit att så kallade epigenetiska markörer skulle kunna användas för att upptäcka långvarig stress hos kommersiellt uppfödda kycklingar. Det här kan på sikt leda till förbättrade förhållanden inom djuruppfödningen. Studien har publicerats i tidskriften Frontiers in Genetics.
-
Kraftiga tidvatten kan ha drivit på fiskarnas utveckling
2020-10-29
Simulering av tidvattnet vid slutet av den geologiska perioden silur. Färgerna anger tidvattenhöjden i meter för två olika tidvattenparametrar. Foto/bild: Mattias Green/Bangor University Stora skillnader mellan ebb och flod för runt 400 miljoner år sedan kan ha startat utvecklingen av benfiskar och landlevande ryggradsdjur. Den teorin får nu stöd av forskare i Storbritannien och vid Uppsala universitet som för första gången använt etablerade matematiska modeller för att simulera tidvatten på jorden under den här perioden. Studien är publicerad i Proceedings of the Royal Society A.
-
Avancerad bildteknik visar dinosaurieungen inuti sitt ägg
2020-08-31
Med hjälp av synkrotronröntgen har forskarna skapat en bild av kraniet från ett sauropod-embryo, inklusive de delar som var inbäddade i sten. Foto/bild: Kundrát et al I en ny vetenskaplig artikel ger forskare från bland annat Uppsala universitet en glimt av hur en långhalsad dinosaurie-baby såg ut inuti sitt ägg innan kläckning. Forskargruppen kunde med avancerad visualiseringsteknik se även små och sköra delar av embryot som låg inbäddade i sten. Fynden beskrivs i tidskriften Current Biology.
-
Tuatarans arvsmassa visar dess spännande historia
2020-08-07
Tuataran kan bli över 100 år gammal. Foto/bild: Nicola Nelson Ett internationellt forskarteam har kartlagt genomet hos tuataran, en sällsynt reptil som endast finns på Nya Zeeland. Arten, som också kallas bryggödla på svenska, bildade en egen evolutionär gren redan för 250 miljoner år sedan. I den nya studien har forskarna bland annat kunnat se att tuataran har fler gener som skyddar mot åldersrelaterade skador än något annat undersökt ryggradsdjur. Forskningen publiceras i tidskriften Nature.
-
Ny kunskap om kontakten mellan olika stenålderskulturer
2020-06-08
Mannen i grav 54 från det gropkeramiska gravfältet Ajvide på Gotland är begravd i raklångt ryggläge, typiskt för gropkeramiska gravar. Foto/bild: Göran Burenhult Vilken sorts utbyte hade stenålderns olika kulturer med varandra? I en ny tvärvetenskaplig studie har forskare kombinerat arkeologisk och genetisk information för att bättre förstå kulturella influenser från stridsyxekultur som påträffats i gravar från den så kallade gropkeramiska kulturen. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Physical Anthropology.
-
DNA från Dödahavsrullarna en ny ingång till historien
2020-06-03
Dödahavsrullarna består av 25 000 fragment av pergament och papyrus som hittades 1947 i Qumran på Västbanken. De gömdes undan där år 70 e. Kr. och är ungefär 2 000 år gamla. Foto/bild: Courtesy of the Israel Antiquities uthority. Shai Halevi Forskare vid Uppsala universitet har, tillsammans med kollegor i Israel, lyckats utvinna DNA ur de över 2 000 år gamla Dödahavsrullarna. Informationen om djuren vars skinn använts till pergament gör det möjligt för historiker att dra slutsatser om vilka textfragment som hör ihop men också om hur pass representativa texterna verkligen är för judendomen vid den här tiden.